Onpahan taas ollut sellainen viikko, ettei paljoa naurata. Kauhajoen ja Jokelan tapahtumat jäytävät kansakunnan tajuntaa ja perusturvallisuudentunnetta. En halua tragedialla mässäillä, mutta kyllähän lasten- ja nuorten pahoinvoinnista puhetta on piisannut. Tekoja vain puuttuu. Lainsäädännön muuttuminen ottaa aikansa, mutta mikä estää todellisten lisäsatsausten tekemisen sinne, missä niitä tarvittaisiin!?!?

Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut ovat kohde numero yksi. Kotikunnassammekaan ei kyetä tällä hetkellä tarjoamaan vaadittavia koulupsykologipalveluita. Miksi hyväksymme tilanteen? On myös tärkeätä muistaa, että mm. syrjäytymisen kaltaiset ongelmat juontavat usein pitkälle lapsuuteen. Ei se kelkasta tavalla tai toisella tippuminen tapahdu yksi kaks yllättäen täysi-ikäisenä. Tutkimustulokset osoittavat selvästi varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen merkityksen elämänpolun suunnalle.

Vaalit lähestyvät ja ehdokasnumerotkin on jaettu. Itse sain numeron 40. Ei vielä ihan omaa ikää, mutta toivottavasti vaikkapa äänimäärää kuvaava luku. Avaan seuraavassa vielä keskeisiä vaaliteemojani mahdollisimman tiivistetysti. Enemmän taustoja ja ajatuksia löydät aiemmista teksteistä. (Löydät ne skrollaamalla sivua alaspäin.)

Lastemme hyvinvointi ja turvallisuus tärkein investointi

Hyvinvointi ei ole itsestäänselvyys. Varhaiskasvatuksen ja koulutuksen laatu ei synny sekään tyhjästä. Työssään viihtyvien ammattilaisten lisäksi tarvitaan riittävät resurssit, joilla taataan esim. sopivat ryhmäkoot. Erityisopetukseen, kouluterveydenhuoltoon sekä eri hallinnonalojen joustavaan yhteistyöhön pitää panostaa varhaiskasvatuksen ja koulun perustehtävän  tukemiseksi.

Veroille vastinetta paremmilla palveluilla

Lasten ja perheiden hyvinvointi liittyvät olennaisesti yhteen. Perheiden pärjäämistä nykyelämän arjessa ja haasteissa tuetaan parhaiten toimivilla peruspalveluilla. Lapsiperheiden ja ikäihmisten perusterveyspalvelut tulee olla helposti ja nopeasti saatavilla. Heikommista pitää huolehtia hyvin, mutta jokaisen pitää kantaa myös edellytystensä mukainen vastuu omasta ja yhteisestä hyvinvoinnista.

Kasvukivut hoidettava

Elämme kasvukunnassa ja kärsimme kasvukivuista. Uusien alueiden suunnittelussa on huomioitava myös tulevien asukkaiden elämänlaadun turvaaminen. Kuntaan houkutelluille uusille asukkaille annetuista lupauksista on pystyttävä pitämään kiinni. Työssäkäynti- ja asioimissuunnat ovat Janakkalassa erilaisia. Tämä on huomioitava myös kuntarajat ylittävässä yhteistyössä. Joukkoliikenneyhteyksien hyödyntämistä on helpotettava esim. liityntäyhteyksillä ja -pysäköintialueilla.

Kiitos kun luit! Mikäli haluat kysyä tai kommentoida ajatuksiani, voit tehdä sen vaikka sähköpostitse: [email protected]

Liity Facebookissa ryhmään Mika Janakkalan valtuustoon! Kaikkien ryhmäläisten kesken arvotaan valinnaisen aikakauslehden vuosikerta! http://www.facebook.com/group.php?gid=27659427873